آبخیزداری، راهکار حفظ منابع آب و خاک در کهگیلویه وبویراحمد

تاریخ انتشار : 1403/08/16 - ساعت انتشار: ١٠:١٠ - گروه خبری : اخبار استان

احداث سازه های آبخیزداری راهکاری گره گشا برای حفظ منابع آب و خاک به عنوان گنجینه های خدادادی مورد نیاز زندگی انسان در استان کهگیلویه وبویراحمد است.

به گزارش خبرنگار پیام طبیعت- سیل‌های ویرانگر، فرسایش خاک حاصلخیز، از بین رفتن پوشش گیاهی، پر شدن مخازن سدها و خشک شدن چشمه‌ها بخشی از تجربیات دهه های اخیر خشکسالی ها و ترسالی ها در کهگیلویه و بویراحمد معروف به سرزمین رودخانه های خروشان است که نیاز به توجه بیشتر برای ساخت زیرساخت های آبخیزداری را بیشتر کرده است.
اما این همه پیامدهای سیل نیست و از بین رفتن منابع ارزشمند خاک، آسیب به واحدهای تجاری و صنعتی روی دیگری از پدیده طبیعی سیل است که این اثرات باعث شده کارشناسان به توسعه زیرساخت های آبخیزداری تاکید کنند.
ملموس ترین و مهیب ترین چهره سیل را ساکنان استان کهگیلویه و بویراحمد در تابستان سال ۱۳۹۹هنگام از بین رفتن محصولات صدها هکتار مزرعه کشاورزی، باغ، واحدهای تولیدی شیلات و دام مشاهده کردند که این امر ضرورت توسعه زیرساخت های آبخیزداری را بیشتر کرده است.
براساس آمار موجود ، میزان فرسایش خاک در کهگیلویه و بویراحمد ۲۰تن در هر هکتار است در حالی که میانگین فرسایش خاک در کشور ۱۲تن در هر هکتار است که این امر اهمیت توجه بیشتر به توسعه طرح های آبخیزداری در این استان را بیشتر می کند.
کارشناسان منابع طبیعی استان اعتقاد دارند که کهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن ۵۷رودخانه به طول یکهزار و ۴۰۰کیلومتر،۱۱هزار کیلومتر آب راه ، وجود بیش از ۱۰درصد از روان آب‌های کشور معادل ۱۰میلیارد مترمکعب را در خود جای داده یکی از مناطق آسیب پذیر کشور در ویرانی های سیل و زخم خورده خشکسالی‌هاست بنابراین ضرورت ایجاد سازه های آبخیزداری در آن به وضوح احساس می شود.
این صاحب نظران تاکید می کنند که اجرای طرح های آبخیزداری در کهگیلویه و بویراحمد افزون بر کاهش خسارت های سیل،مهار و ذخیره سازی آب برای استفاده در فصول گرم سال، دوران خشکسالی و کاهش فرسایش خاک به عنوان یکی از ارکان توسعه اقتصادی از طریق کشاورزی از نیازهای ضروری استان است.

زیرساخت های در دست احداث
مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه وبویراحمد گفت:اکنون ۶طرح آبخیزداری در مناطق مختلف استان با حجم سه هزار و ۸۴۲متر مکعب در دست ساخت است.
سعید جاویدبخت ابراز کرد: این زیرساخت ها با ۱۰۰میلیارد ریال اعتبار در دست ساخت هستند و براساس برنامه ریزی تا پایان سال جاری بهره برداری می شود.
وی عنوان کرد:در قالب این طرح ها عملیات سنگی ملاتی به منظور جلوگیری از رسوب روان آب های سطحی در مناطق مختلف کهگیلویه وبویراحمد اجرا می شود.

هدفگذاری ۲۷طرح آبخیزداری در کهگیلویه و بویراحمد
مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه وبویراحمد گفت: ۲۷طرح آبخیزداری با ۱۷هزار و ۵۴متر مکعب حجم عملیات مکانیکی و ۱۶هکتار عملیات بیولوزیک برای اجرا در سال جاری پیش بینی شده است.
جاوید بخت با بیان اینکه کلنگ زنی طرح های هدفگذاری شده یاد شده نیازمند تزریق اعتبار است تاکید کرد: میزان سرمایه گذاری مورد نیاز ساخت طرح های آبخیزداری یاد شده در استان ۷۲۴میلیارد ریال است.
عملیات بیولوژیک آبخیزداری به روش هایی مانند بذرکاری و کپه‌کاری و عملیات مکانیکی با روش هایی مانند کنتور فارو اجرا می شود.
به گفته وی کنتور فارو برای بهره‌‏برداری بهینه از آب و خاک در مناطق خشک و نیمه‌‏خشک کنتور احداث می‌شود و این زیرساخت‌ها در عرصه‌هایی که پوشش گیاهی مراتع به حدی کاهش یافته که هیچ‌گونه تأثیری در جلوگیری از روان‌آب سطحی ندارد ولی پایه‌‏های گیاهی مناسب و خوش‌خوراک در عرصه وجود دارد، انجام می‌گیرد.
کنتور فارو (یا خط تراز مستقیم) عبارت است از ایجاد جوی های کوچک و کم عمق بر روی خطوط تراز در سطح مراتع که به منظور مدیریت آب باران, نفوذ آب در خاک، جلوگیری از جریان سطحی آن، افزایش پوشش گیاهی و تولید علوفه انجام می گیرد.
وی ابراز کرد:از سال ۱۳۷۰تاکنون ۲.۶میلیون متر مکعب سازه آبخیزداری در این استان ایجاد شده است که اجرای این سازه ها باعث ذخیره سالیانه ۴۰میلیون متر مکعب مهار سیلاب و کنترل ۱.۲میلیون متر مکعب فرسایش خاک در استان می شود.

آبخیزداری چیست؟
آبخیزداری به معنای مهار آب های روان در زمان سیلاب و تزریق آن به سفره‌های زیرزمینی و همچنین ذخیره در پشت سدهای خاکی برای استفاده در زمان خشکسالی یا فصول گرم سال است.
کارشناسان منابع طبیعی می گویند:اجرای این طرح‌ها علاوه بر رونق بخش کشاورزی و باغداری، موجب افزایش ذخیره آب، تقویت سفره‌های زیرزمینی و کاهش سرعت تخریب های سیلاب و کنترل دبی آب رودخانه، قنات و چشمه‌ها می شود.

مزایای سازه های آبخیزداری
مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه وبویراحمد اظهار کرد: احداث سازه های آبخیزداری افزون بر ذخیره آب برای دوران کم آبی از بروز سیل و خسارت های ناشی از آن پیشگیری می کند.
جاوید بخت گفت: با اجرای این طرح ها سالانه حجم زیادی از روان آب های سطحی کنترل و از خسارت به اراضی و تاسیسات جلوگیری می شود.
وی افزود: کنترل سیلاب، ایجاد اشتغال موقت و دائم،نشاط تفرجگاه ها، مهیا شدن آبشخور برای ادامه زندگی گونه های حیات وحش،تقویت پوشش گیاهی و افزایش تولیدات کشاورزی و دامپروری،کاهش رسوبات و افزایش عمر مفید سدها مزایای مهم اجرای سازه های آبخیزداری در این استان بوده است.
کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶هزار و ۲۴۹کیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد و یک درصد مساحت کشور است.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج




سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در یک نگاه
  • سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان یک سازمان مستقل حاکمیتی، اجرایی و در جایگاه تشکیلات یکی از معاونت‌های وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت حفظ، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی و پایدار از منابع‌طبیعی تجدیدشونده کشور را بر عهده دارد. اعمال حاکمیت و مدیریت بر اراضی منابع‌طبیعی کشور که از آن به عنوان اراضی ملی و انفال هم یاد می‌شود، مأموریت خطیر و بی‌نظیر این سازمان است.

    هدف سازمان منابع‌طبیعی و آبخیزداری کشور، حفظ و حمایت، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی از جنگل‌ها، مراتع، اراضی جنگلی، بیشه‌های طبیعی، اراضی مستحدثه ساحلی، حفاظت‌ و حمایت از آب و خاک کشور از طریق مدیریت علمی بر حوزه‌های آبخیز و رعایت اصول توسعه پایدار می‌باشد.

ورود


تماس با ما
  • ستاد مرکزی:
    تهران - بلوار ارتش - بعد از مینی سیتی - کدپستی 1955756113
    تلفن: 4-02122446540 و 02122488530 و 02122446503
    دورنگار: 02122488556
    ملاقات مردمی: 02122488476
    پاسخگویی به شکایات: تلفن 02123563478 و فاکس: 02122488557
    آدرس تارنما: www.frw.ir
    صندوق پستی: info@frw.ir


    ساختمان شماره 2 (ستاد چالوس):
    چالوس - میدان معلم(مخابرات) - کدپستی ۴۶۶۱۹۵۳۵۳۷
    تلفن: 01152226521
    دورنگار: 01152249696

there is a pic here